مروری بر پیشرفت های فضایی چین در ماه اکتبر 2018: توانایی روز افزون چین در ارسال پرتابگرها
نوشته شده در 1397/8/24 ساعت 12:13:22

چین در دهه گذاشته به یکی از قدرت های اصلی در صنعت فضایی تبدیل شده است و هرروز اخبار مختلفی از موفقیت های در این عرصه منتشر میشود در اینجا میخواهیم مروری بر فعالیت های چین در این صنعت در ماه گذشته بپردازیم. و سعی داریم این چنین گزارشاتی را ماهانه منتشر نماییم
بعنوان مثال چین سه پرتاب فضایی، طی ۵ روز گذشته، از سه پایگاه فضایی اش داشته است،که این بیانگر تلاشهای بیوقفه چینیها در دستیابی به اهداف سال ۲۰۱۸ آنها میباشد. ۲۹ اکتبر تا ۲ نوامبر ۲۰۱۸ آسمان چین شاهد غرش حاملهای فضایی این کشور یکی پس از دیگری بود. در ۲۹ اکتبر، یک ماهواره نظارت دریایی (تولید مشترک چین و فرانسه)، با نام CFOSat، از پایگاه پرتاب جیوچوان، در مدار خورشید آهنگ قرار گرفت. روز بعد، پایگاه تاییوان برای اولین بار شاهد پرتاب یک ماهواره با مأموریت روتر فضایی به منظور ایجاد زیرساخت شبکه اطلاعاتی تجمیع یافته فضایی-زمینی، بود. پایگاه پرتاب شیچانگ نیز در دوم نوامبر، ماهواره ناوبری بیدو-۳ را به مقصد مدار زمین-آهنگ (GEO) بدرقه کرد تا ۴۱اُمین عضو این خانواده ناوبری نیز به ماهوارههای قبلی بپیوندد.
همچنین آنها برنامه های بلند مدتی را برای این صنعت تبین کرده اند برای مثال اخیرا خبری منتشر شد چین قصد دارد اولین ماهواره آزمایش فنآوریهای فضاپایه در کشف امواج گرانشی را در راستای برنامه Tianqin تا انتهای سال آینده به فضا پرتاب کند. این برنامه که در سال ۲۰۱۵ آغاز شده شامل استقرار سه ماهواره با فاصله برابر در اطراف زمین خواهد بود. فرایند شناسایی امواج، بر مبنای تداخلسنجی لیزری و اندازهگیری فاصله و موقعیت ماهوارهها انجام میگیرد. بردسنجی لیزری یکی دیگر از فنآوریهای ضروری است که چینیها آن را به طور کامل توسعه داده و در ژانویه امسال نیز آن را در مأموریت کاوشگر چانگ-إ۴ خود و بین ماه و زمین امتحان نمودند. پیشبینی میشود چین دورسنجی لیزری خود را در سال آینده میلادی به رکورد ۴۶۰ هزار کیلومتر ارتقاء دهد. شایان ذکر است که دانشمندانی از آلمان، ایتالیا و روسیه نیز علاقمندی خود را برای همکاری در این پروژه اعلام کردهاند.
یکی دیگر از دستاوردهای چینی ها درزمینه خصوصی سازی صنایعی است که تا حالا کمتر کشور توانسته در آن حوزه ها امر خصوصی سازی را محقق کند. اخیرا منتشر شد که ماهوارهبر سه مرحلهای ZQ-2، ساخت شرکت علوم و فنآوری خصوصی لَند اسپیس قرار است به زودی همراه با یک میکروماهواره آزمایشی علمی طراحی شده برای تلویزیون دولتی چین به فضا عزیمت کرده و به مدار خورشید-آهنگ برسد. شرکت Landspace در سال ۲۰۱۵ تشکیل شده و این پرتاب تأثیر عمیقی بر انگیزش صنعت موشکهای غیرنظامی خواهد داشت.
در اینجا شایان ذکر است که هر تلاشی لزوما در مرحله اول به موفقیت ختم نمیشود به مانند این خبر که شرکت خصوصی لنداسپیس، مستقر در پکن که حامل فضایی سه مرحلهای Zhuque-1 (ZQ-1) را توسعه داده بود، در اولین گام پرتاب خود با شکست نسبی مواجه شد و علیرغم اینکه مراحل اول و دوم موشک به خوبی عمل کردند اما مشکلاتی در مرحله سوم بوجود آمد و ماهواره Future متعلق به تلویزیون دولتی چین از رسیدن به مدار باز ماند. لند اسپیس که در سال ۲۰۱۵ پایهگذاری شده با ۱۷۰ نفر تکنسین دارای دو شعبه در پکن و شیآن میباشد ، اولین شرکت خصوصی در چین بود که مجوز پرتاب دریافت کرده است. پیش از این نیز در ماه می و سپتامبر میلادی، شرکت خصوصی دیگری به نام Onespace توانسته بود اولین شرکت خصوصی در تاریخ چین باشد که پروازهای فضایی زیرمداری انجام میدهد.
آنها در همچنین در زمینه های سنجش از دور و ناوبری بیکار نبوده و هر چند وقت یکبار ماهواره جدیدی را پرتاب میکنند اخیرا(۲۵ اکتبر2018)، چین یک ماهواره دریایی با نام HY-2B را از پایگاه پرتاب تَییوان در استان شنشی، به کمک ماهوارهبر لانگ مارچ-۴بی در مدار قرار داد. این ماهواره از نوع پایش محیطی دریا است که با اضافه شدن دو ماهواره بعدی یعنی HY-2C و HY-2D، یک شبکه ماهوارهای ایجاد خواهد شد. این ماهواره ۹۰ درصد اقیانوسهای جهان را بصورت ۲۴ ساعته در هفت روز هفته، در هر شرایط آب و هوایی پوشش میدهد و دادههای شرایط دریا نظیر دمای سطح آب، سرعت باد، میزان یخ روی آب و غیره را بصورت دینامیک ثبت خواهد کرد که برای کشتیها، تحقیقات و امنیت دریایی بسیار حائز اهمیت است. این ۲۸۸ اُمین پرتاب از سلسله ماهوارهبرهای خانواده لانگمارچ بود و(نهم اکتبر)، چین دو ماهواره سنجش از دور که مربوط به خانواده Yaogan-32 هستند را توسط ماهوارهبر لانگمارچ-2C، از پایگاه پرتاب جیوچوآن واقع در شمال شرق چین با موفقیت به مدار پرتاب کرد. این ماهوارهها بمنظور شناسایی امواج الکترومغناطیس محیط و انجام سایر آزمایشات مربوطه طراحی و ساخته شدهاند. جهت تزریق این دو ماهواره، برای اولین بار از بلوک انتقال مداری YuanZheng-1S که نمونه ساده شدهی YuanZheng-1 میباشد، استفاده شد. این بلوک انتقال مداری مناسب ماموریتهای سبکتر و مشخصا پرتابهای تجاری است. گفتنی است که لانگ مارچ-2C توانایی حمل ۱/۲ تن محموله را به مدار خورشید آهنگ دارد و اینک با کمک بلوک انتقال مداری YuanZheng-1S این مقدار به ۲ تن افزایش یافته است. این ۲۸۶اُمین پرتاب از خانواده ماهوارهبرهای لانگ مارچ بود.
و همچنین پانزدهم اکتبر ۲۰۱۸، چین دو فروند ماهواره ناوبری بیدو-۳ دیگر را توسط حامل لانگ مارچ-۳بی از پایگاه پرتاب شیچانگ در استان سیچوان واقع در جنوب غرب این کشور به فضا پرتاب کرد. این ماهوارهها ۳۹اُمین و ۴۰اُمین ماهوارههای بیدو هستند که پس از بیش از ۳ ساعت پرواز به ۱۴ ماهواره قبلی بیدو-۳ در مدار ملحق شدند. با این پرتاب، ۲۸۷اُمین ماموریت با کمک ماهوارهبرهای خانواده لانگ مارچ رقم خورد. آکادمی نوآوریهای ریزماهواره (زیر مجموعه آکادمی علوم چین) و آکادمی فنآوریهای ماهوارهبر چین به ترتیب سازنده ماهوارهها و حامل این مأموریت بودند. امسال پرتابهای فشردهای از سری ماهوارههای بِیدو صورت گرفت و قرار است تا پایان سال، ۳ ماهواره دیگر از این نسل در مدار قرار گیرد تا بدین ترتیب تا پایان سال بستر پایه جهت خدماترسانی به کشورهای عضو کمربند و جاده ایجاد شود.
برگرفته شده از کانال علم، فناوری و نوآوری در چین